Welke technieken helpen tegen uitstelgedrag?

KKasper 18 februari 2024 07:06

Soms lijkt die bank gewoon te comfortabel, of die tv-show te interessant. We hebben allemaal wel eens last van uitstelgedrag. De vraag is: hoe kunnen we dit verslaan? Hier zijn enkele technieken die je kunnen helpen.

Begrijp je uitstelgedrag

Het begrip van je eigen uitstelgedrag is een belangrijke eerste stap. Wanneer stel je taken uit? Waarom doe je dit? Om deze vragen te beantwoorden, kan een uitstelgedrag dagboek nuttig zijn. Hier noteer je elke keer als je uitstelgedrag vertoont, wat je op dat moment voelt en waarom je denkt dat je uitstelt.

Maak een planning

Een andere goede methode is het maken van een planning. Dit helpt je om een overzicht te krijgen van wat er gedaan moet worden en wanneer. Belangrijk is om de taken zo specifiek mogelijk te maken en deadlines te stellen.

Hier is een voorbeeld van hoe een weekplanning eruit kan zien:

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Schrijf rapport Bestudeer hfdst. 3 Maak oefeningen Werk aan project Lees artikelen

Pas de Pomodoro-techniek toe

De Pomodoro-techniek is een populaire methode waarbij je werkt in blokken van 25 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Na vier van deze blokken neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Dit helpt om de focus te behouden en vermindert de neiging tot uitstellen.

Zoek hulp

Als je veel moeite hebt met uitstelgedrag, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen om dieperliggende oorzaken van je uitstelgedrag aan te pakken.

Gebruik technologie

Er zijn ook veel apps en tools die je kunnen helpen om je uitstelgedrag te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn Todoist, Trello, of de Forest app, die je helpt om geconcentreerd te blijven door een virtuele boom te planten die groeit zolang je niet wordt afgeleid.

Onthoud dat verschillende technieken voor verschillende mensen werken. Het is belangrijk om verschillende methoden te proberen en te kijken wat voor jou het beste werkt. Met de juiste technieken en een beetje discipline kun je je uitstelgedrag overwinnen en productiever worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.