Tips voor het planten en verzorgen van cactussen

JJurre 31 januari 2024 07:06

Cactussen hebben een unieke schoonheid die geen enkele andere plantenfamilie kan evenaren. Met hun bizarre vormen en fantastische bloei zijn ze een fascinerende toevoeging aan elk huis of tuin. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het planten en verzorgen van cactussen.

Het planten van cactussen

1. Kies de juiste soort cactus: Er zijn duizenden soorten cactussen om uit te kiezen. Sommige zijn klein en gedrongen, ideaal voor vensterbanken. Andere kunnen uitgroeien tot gigantische pilaren.

2. Kies de juiste pot: Cactussen hebben een goed doorlatende pot nodig om wortelrot te voorkomen. Terracotta potten zijn een goede keuze omdat ze vocht goed laten verdampen.

3. Gebruik de juiste potgrond: Cactussen hebben een specifiek soort potgrond nodig, die meestal bestaat uit een mix van zand, perliet en veenmos.

4. Plant de cactus: Doe wat potgrond in de pot, plaats de cactus voorzichtig in het midden en vul de rest van de pot met aarde.

5. Geef water: Geef de cactus na het planten water, maar zorg ervoor dat je niet te veel geeft. Cactussen hebben niet veel water nodig en te veel kan wortelrot veroorzaken.

Verzorging van cactussen

Hier is een handige tabel met de verzorgingsbehoeften van een aantal populaire cactussoorten:

Soort Water Zonlicht Temperatuur
Saguaro Eens per twee weken Volle zon 15-30 graden Celsius
Echinocactus Eens per week Halfschaduw 20-35 graden Celsius
Mammillaria Eens per twee weken Halfschaduw 15-30 graden Celsius

1. Water geven: In het algemeen hebben cactussen niet veel water nodig. Het is beter om te weinig dan te veel te geven. Overwatering is een van de meest voorkomende oorzaken van cactussterfte.

2. Zonlicht: Cactussen houden van zonlicht, maar sommige soorten kunnen verbranden als ze te lang in de volle zon staan. Een plek met helder, indirect licht is vaak het beste.

3. Temperatuur: Cactussen kunnen goed tegen hitte, maar ze kunnen niet tegen vorst. Als je in een koud klimaat leeft, is het het beste om je cactussen binnenshuis te houden.

4. Voeding: Cactussen hebben niet veel voeding nodig. Een keer per jaar een cactus-specifieke meststof geven is meestal voldoende.

Veelvoorkomende problemen

Cactussen zijn meestal vrij gemakkelijke planten om voor te zorgen, maar ze kunnen wel een paar problemen hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

1. Wortelrot: Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel water geven. Als je cactus zacht en papperig wordt, geef dan minder water.

2. Zonnebrand: Als je cactus bruine of zwarte plekken krijgt, krijgt hij misschien te veel zon. Verplaats hem naar een plek met minder direct zonlicht.

3. Plaaginsecten: Cactussen kunnen last hebben van insecten zoals wolluizen en mijten. Je kunt ze vaak verwijderen met een watje gedrenkt in alcohol.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het planten en verzorgen van je cactussen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.