Hoe verzorg je tropische planten in een gematigd klimaat?

MMarrit 29 augustus 2023 17:41

Misschien droom je van een kleine jungle in je woonkamer of ben je al trotse eigenaar van een prachtige verzameling tropische planten. Maar hoe verzorg je deze groene schoonheden in een land als Nederland, waar het klimaat heel anders is dan in hun natuurlijke habitat? Met de juiste verzorging en wat extra liefde, zullen je tropische planten ook in een gematigd klimaat zoals dat van ons prima gedijen.

Welke tropische planten zijn geschikt voor Nederland?

Niet alle tropische planten zijn geschikt om in Nederland te houden. Sommige hebben echt te veel warmte en zonlicht nodig om te overleven. Maar gelukkig zijn er ook genoeg soorten die het goed doen in ons klimaat. Denk aan de Monstera (gatenplant), de Philodendron en de Paradijsvogelplant. Deze planten zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens relatief makkelijk te verzorgen.

Ideale omstandigheden voor tropische planten

Plantensoort Lichtbehoefte Waterbehoefte
Monstera Veel indirect zonlicht Regelmatig water, maar laat de grond tussen waterbeurten in even uitdrogen
Philodendron Halfschaduw tot lichte schaduw Matig water, de grond mag niet uitdrogen
Paradijsvogelplant Veel licht, maar geen direct zonlicht Regelmatig water, de grond mag niet uitdrogen

Tropische planten binnenshuis verzorgen

Tropische planten hebben veel licht nodig, maar niet allemaal zijn ze dol op direct zonlicht. Daarnaast is de temperatuur belangrijk. De meeste tropische planten houden van een stabiele temperatuur; grote temperatuurschommelingen kunnen ze niet goed verdragen. Geef je planten voldoende water, maar zorg er voor dat de grond niet constant nat is. Te veel water kan namelijk leiden tot wortelrot.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.