Hoe verzorg je cactussen en vetplanten binnen?

KKasper 19 augustus 2023 10:17

Cactussen en vetplanten zijn populaire keuzes voor binnenplanten dankzij hun unieke vormen en relatief gemakkelijke verzorging. Maar, zoals bij elke plant, hebben ze nog steeds bepaalde zorg nodig om te gedijen. Hier zijn enkele tips over hoe je cactussen en vetplanten binnenshuis kunt verzorgen.

Water geven

De meest voorkomende fout die mensen maken bij het verzorgen van cactussen en vetplanten is overbewatering. Deze planten zijn aangepast aan droge omstandigheden en hebben niet veel water nodig. Het is beter om te weinig dan te veel water te geven. In de winter hebben ze meestal geen water nodig, tenzij de omgeving erg droog is.

Licht en plaatsing

Cactussen en vetplanten houden van veel licht. Plaats ze bij een raam dat op het zuiden of westen gericht is. Als je niet genoeg natuurlijk licht in je huis hebt, kun je groeilampen gebruiken.

Temperatuur en vochtigheid

Deze planten geven de voorkeur aan warme temperaturen en lage vochtigheid. Ze kunnen echter enige tijd overleven in koelere temperaturen, zolang ze maar niet worden blootgesteld aan vorst.

Bodem en verpotten

Cactussen en vetplanten hebben een goed gedraineerde bodem nodig. Je kunt speciale cactus- en vetplantengrond kopen of je eigen mix maken.

Bij het verpotten is het belangrijk om te wachten tot de bodem volledig droog is. Dit helpt wortelrot voorkomen. Verpot de plant vervolgens in een pot die slechts iets groter is dan de vorige.

Meststof

Deze planten hebben niet veel voeding nodig. Het is voldoende om ze één of twee keer per jaar te bemesten, bij voorkeur tijdens het groeiseizoen.

Ziektes

Cactussen en vetplanten zijn over het algemeen resistent tegen ziektes, maar ze kunnen nog steeds worden aangetast door bepaalde insecten en schimmels. Als je merkt dat je planten vlekken, verkleuringen of andere ongewone tekenen vertonen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Samenvatting verzorgingstips

Hier is een snelle samenvatting van de belangrijkste verzorgingstips voor cactussen en vetplanten:

Verzorgingstips Beschrijving
Water geven Weinig water geven, grond tussen gietbeurten door laten drogen
Licht en plaatsing Veel licht, bij voorkeur zuid- of westgericht raam
Temperatuur en vochtigheid Warme temperaturen, lage vochtigheid
Bodem en verpotten Goed gedraineerde bodem, verpot wanneer bodem volledig droog is
Meststof Een of twee keer per jaar bemesten
Ziektes Wees alert op tekenen van ziektes en behandel indien nodig

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.