Hoe selecteer je de beste hardloopschoenen voor je voettype?

KKasper 21 december 2023 07:07

Het selecteren van de juiste hardloopschoenen is cruciaal voor je loopcomfort en kan blessures voorkomen. Maar hoe kies je de beste schoen voor je voettype? Volg de volgende stappen om de juiste keuze te maken.

Ken je voettype

Er zijn over het algemeen drie voettypes: plat, neutraal en met een hoge voetboog. Je voettype bepaalt welke hardloopschoenen het beste bij je passen. Het kennen van je voettype is dus de eerste stap bij het kiezen van hardloopschoenen.

  • Platvoeten: Als je voetafdruk de hele zool van je voet laat zien, heb je waarschijnlijk platvoeten. Dit betekent dat je voeten naar binnen rollen als je loopt of rent, een beweging die overpronatie wordt genoemd. Hardloopschoenen met stabiliteit en motion control kunnen helpen dit te corrigeren.

  • Hoge voetboog: Als je voetafdruk heel weinig van je voet laat zien, heb je waarschijnlijk een hoge voetboog. Dit betekent dat je voeten naar buiten rollen als je loopt of rent, een beweging die onderpronatie of supinatie wordt genoemd. Hardloopschoenen met veel demping kunnen helpen dit te corrigeren.

  • Neutrale voet: Als je voetafdruk ongeveer de helft van je voet laat zien, heb je waarschijnlijk een neutrale voet. Dit betekent dat je voeten niet te veel naar binnen of buiten rollen als je loopt of rent. Neutrale hardloopschoenen zijn meestal de beste keuze.

Kies het juiste type hardloopschoen

Op basis van je voettype kun je het juiste type hardloopschoen kiezen. Hier is een algemene gids:

Voettype Type hardloopschoen
Platvoet Stabiliteit, motion control
Hoge voetboog Demping
Neutrale voet Neutraal

Probeer verschillende merken en modellen

Elk merk en elk model hardloopschoen kan een beetje anders aanvoelen. Probeer dus verschillende merken en modellen om te zien welke het beste bij je passen. Vergeet niet om de schoenen te proberen met de sokken die je tijdens het hardlopen draagt.

Zoek professioneel advies

Als je nog steeds niet zeker weet welke hardloopschoenen je moet kiezen, overweeg dan om professioneel advies in te winnen. Een gespecialiseerde hardloopwinkel kan je vaak helpen bij het maken van de juiste keuze.

Het selecteren van de juiste hardloopschoenen kan een groot verschil maken in je loopervaring. Neem de tijd om je voettype te leren kennen, het juiste type schoen te kiezen en verschillende merken en modellen te proberen. En vergeet niet om professioneel advies in te winnen als je het nodig hebt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.