Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?

JJurre 10 augustus 2023 07:02

Het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk dat je jezelf op de juiste manier presenteert, terwijl je ook je interesse en geschiktheid voor de functie duidelijk maakt. Laten we eens kijken naar de structuur van een sollicitatiebrief en enkele nuttige tips voor het schrijven van een overtuigende brief.

Structuur van een sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief heeft een duidelijke structuur. Hier is een algemene structuur die je als leidraad kunt gebruiken:

  1. Aanhef: Begin de brief met een professionele aanhef. Als je weet wie de brief zal lezen, gebruik dan hun naam. Als je dat niet weet, kun je 'Geachte heer/mevrouw' gebruiken.

  2. Inleiding: In de inleiding van je brief leg je uit waarom je solliciteert voor de functie. Dit is je kans om de aandacht van de lezer te trekken.

  3. Middenstuk: In dit deel van de brief onderbouw je waarom je geschikt bent voor de functie. Gebruik concrete voorbeelden van je eerdere ervaringen om je beweringen te ondersteunen.

  4. Afsluiting: Eindig de brief op een positieve toon, waarbij je je enthousiasme voor de functie uitdrukt en de lezer bedankt voor zijn of haar tijd.

Tips voor het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief

Nu je de basisstructuur kent, zijn hier enkele tips om je sollicitatiebrief nog overtuigender te maken:

  • Maak het persoonlijk: Gebruik de brief om je persoonlijkheid te laten zien. Vermijd een al te formele toon, maar blijf professioneel.

  • Wees specifiek: In plaats van algemene uitspraken te doen, geef je specifieke voorbeelden van hoe je hebt bijgedragen aan eerdere werkplekken.

  • Controleer op fouten: Niets kan je kansen sneller verminderen dan spelfouten of grammaticale fouten. Lees je brief zorgvuldig door en laat hem indien mogelijk door iemand anders controleren.

Wat te vermijden in een sollicitatiebrief

Net zoals er dingen zijn die je moet doen, zijn er ook dingen die je moet vermijden in je sollicitatiebrief. Hier zijn een paar don'ts:

  • Te lang: Een sollicitatiebrief moet kort en bondig zijn. Beperk je brief tot één pagina.

  • Te algemeen: Vermijd algemene uitspraken of clichés. Gebruik in plaats daarvan specifieke voorbeelden om je geschiktheid voor de functie aan te tonen.

  • Negativiteit: Praat niet negatief over vorige werkgevers of functies. Het is beter om je te concentreren op wat je in de toekomst kunt doen, in plaats van wat er in het verleden is gebeurd.

Het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief is een kunst op zich. Met deze tips en structuur in je achterhoofd, ben je al een heel eind op weg naar het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.