Hoe repareer je een lekkende kraan in 6 stappen?

JJurre 15 februari 2024 07:06

Heb je last van een lekkende kraan die je nachtrust verstoort of je waterrekening opdrijft? Geen zorgen! In dit artikel zullen we uitleggen hoe je zelf deze veel voorkomende huisproblemen kunt aanpakken. Volg gewoon deze zes eenvoudige stappen.

Stap 1: Voorbereiding
Zorg ervoor dat je al het nodige gereedschap bij de hand hebt. Voor deze klus heb je nodig: een schroevendraaier, een verstelbare moersleutel, een nieuwe kraanring en loodgieters tape.

Stap 2: Sluit het water af
Voordat je begint met de reparatie, moet je ervoor zorgen dat het water is afgesloten. Je kunt dit doen door de waterklep onder de gootsteen dicht te draaien.

Stap 3: Verwijder de knop van de kraan
Gebruik de schroevendraaier om de schroeven aan de bovenkant van de knop te verwijderen. Trek daarna voorzichtig de knop omhoog om hem te verwijderen.

Stap 4: Vervang de ring
Nu je de knop hebt verwijderd, kun je de ring zien. Als deze beschadigd is, is dit waarschijnlijk de oorzaak van het lek. Verwijder de oude ring met de moersleutel en plaats de nieuwe.

Stap 5: Monteer de kraan opnieuw
Plaats de knop terug op de kraan en draai de schroeven weer vast. Vergeet niet om loodgieters tape rond de schroeven te wikkelen om toekomstige lekken te voorkomen.

Stap 6: Test de kraan
Draai het water weer open en test de kraan. Als het goed is, zou het lek nu moeten zijn gestopt.

Laten we de stappen samenvatten in de volgende lijst:

  1. Voorbereiding: Zorg voor het juiste gereedschap en sluit het water af
  2. Verwijder de knop van de kraan
  3. Vervang de ring
  4. Monteer de kraan opnieuw
  5. Test de kraan

Als je deze stappen volgt, kun je in de meeste gevallen een lekkende kraan zelf repareren zonder de hulp van een loodgieter. Echter, als het lek blijft bestaan na de reparatie, is het misschien tijd om een professional in te schakelen.

Onthoud: het is altijd beter om een kleine reparatie uit te voeren voordat het probleem groter wordt. Een lekkende kraan kan namelijk leiden tot wateroverlast en een hoge waterrekening.

Meer artikelen