Hoe organiseer je een veganistische barbecue?

MMarrit 26 oktober 2023 07:08

Het organiseren van een veganistische barbecue kan een uitdaging lijken, maar met een beetje planning en voorbereiding kan het net zo gemakkelijk en plezierig zijn als elke andere bijeenkomst. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon een gelegenheid wilt bieden voor je vrienden om te genieten van heerlijk, plantaardig eten, deze gids helpt je op weg naar een succesvolle veganistische barbecue.

Benodigdheden voor een veganistische barbecue

Voordat je de gasten uitnodigt en het menu plant, zijn er een paar dingen die je nodig hebt voor een veganistische barbecue. Enkele essentials zijn:

 • Grill: Een goede kwaliteit grill is essentieel. Zorg ervoor dat de grill groot genoeg is om al je gerechten te accommoderen. Als je vleeseters onder je gasten hebt, overweeg dan een aparte grill voor veganistische items om kruisbesmetting te voorkomen.

 • Gereedschap: Spatels, tangen, borstels voor het aanbrengen van sauzen en reinigingsbenodigdheden zijn allemaal nodig.

 • Brandstof: Houtskool of gas, afhankelijk van je grilltype. Houtskool geeft een rokeriger smaak.

 • Serveerwaren: Borden, bestek, bekers en servetten. Kies indien mogelijk voor milieuvriendelijke opties.

Het menu plannen

Het hart van elke barbecue is het eten. Hier zijn enkele ideeën voor een veganistisch barbecue-menu:

Hoofdgerechten

 • Veganistische hamburgers: Er zijn tal van kant-en-klare veganistische hamburgers op de markt, of je kunt je eigen maken van ingrediënten zoals linzen, zwarte bonen of kikkererwten.

 • Gegrilde groenten: Paprika's, aubergines, courgettes en champignons zijn heerlijk op de grill. Je kunt ze marineren voor extra smaak.

 • Tofu of tempeh spiesjes: Marineer de tofu of tempeh en rijg ze aan spiesjes met groenten voor een heerlijke, proteïnerijke optie.

Bijgerechten

 • Aardappelsalade: Maak een veganistische versie met veganistische mayonaise.

 • Coleslaw: Ook hier kan je veganistische mayo gebruiken, of proberen het te maken met een azijngebaseerde dressing voor een lichtere variant.

 • Maiskolven: Grill ze direct op de barbecue voor een rokerige smaak.

Desserts

 • Gegrild fruit: Perziken, ananas en bananen zijn heerlijk gegrild. Serveer met veganistisch ijs voor een zoete traktatie.

 • Veganistische cupcakes: Er zijn tal van geweldige veganistische cupcake recepten online. Maak een batch voor je gasten om van te genieten.

Uitnodigingen en decoraties

Vergeet niet om je gasten ruim van tevoren uit te nodigen. Je kunt ook overwegen om een thema te hebben voor je veganistische barbecue, zoals 'tropisch' of 'Amerikaanse stijl'. Denk bij de decoraties aan natuurlijke materialen, zoals bloemen en hout.

Een veganistische barbecue organiseren is een geweldige manier om te laten zien dat plantaardig eten heerlijk en bevredigend kan zijn. Met een beetje planning en voorbereiding kan je een onvergetelijke bijeenkomst creëren die zowel lekker als ethisch verantwoord is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.