Hoe onderhoud je een houten snijplank op de juiste manier?

MMarrit 21 augustus 2023 10:26

Een houten snijplank is een onmisbaar item in elke keuken. Het is niet alleen een praktisch hulpmiddel bij het bereiden van maaltijden, maar geeft ook een warme en natuurlijke uitstraling aan je keuken. Echter, zonder het juiste onderhoud kan je houten snijplank snel slijten, barsten of zelfs een broedplaats voor bacteriën worden. Maar geen zorgen, met de juiste verzorging en onderhoud kan je de levensduur van je houten snijplank aanzienlijk verlengen. Hier lees je hoe je dat doet.

Reinigen van de houten snijplank

Reinigen is een cruciale stap in het onderhoud van je houten snijplank. Het is belangrijk om je snijplank direct na elk gebruik te reinigen. Gebruik hiervoor warm water en een mild afwasmiddel. Vermijd het gebruik van de vaatwasser, omdat de hoge temperaturen en het water je houten snijplank kunnen beschadigen.

  1. Spoel de snijplank af met warm water.
  2. Breng een klein beetje afwasmiddel aan.
  3. Schrob de plank met een borstel.
  4. Spoel grondig na en droog de plank direct af.

Behandelen van de houten snijplank

Na het reinigen van de houten snijplank is het belangrijk om deze te behandelen met olie. Dit helpt om het hout te voeden en te hydrateren, waardoor het minder snel barst of slijt.

Wat heb je nodig?

  • Voedselveilige minerale olie of snijplankolie
  • Een schone doek

Hoe ga je te werk?

  1. Breng een ruime hoeveelheid olie aan op de plank.
  2. Wrijf de olie in met een doek in de richting van de houtnerf.
  3. Laat de plank een nacht staan om de olie in te laten trekken.
  4. Veeg de volgende dag eventueel overtollige olie af.

Beschermen van de houten snijplank

Tot slot is het essentieel om je houten snijplank te beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Dit kun je doen door regelmatig gebruik te maken van een snijplank conditioner of bijenwas.

Hoe vaak moet ik mijn houten snijplank onderhouden?
Dit hangt af van hoe vaak je de snijplank gebruikt. Een goede regel is om je snijplank minstens een keer per maand te behandelen met olie en conditioner.

Met deze stappen zorg je ervoor dat je houten snijplank er niet alleen mooi uit blijft zien, maar ook hygiënisch en veilig blijft voor het bereiden van je maaltijden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.