Hoe onderhoud je een houten snijplank op de juiste manier?

JJurre 18 november 2023 07:07

Een houten snijplank is een essentieel hulpmiddel in elke keuken. Maar hoe zorg je ervoor dat het in topconditie blijft? Goed onderhoud kan de levensduur van je snijplank aanzienlijk verlengen en helpt ook om de voedselveiligheid te garanderen. In dit artikel geven we je een gedetailleerde handleiding voor het onderhoud van je houten snijplank.

Waarom is onderhoud van een houten snijplank belangrijk?

Ten eerste is er de hygiëne. Hout is een natuurlijk materiaal dat vocht en voedseldeeltjes kan opnemen. Dit kan een voedingsbodem zijn voor bacteriën. Een goed onderhouden snijplank is dus essentieel voor de voedselveiligheid in je keuken.

Daarnaast helpt regelmatig onderhoud om je snijplank er goed uit te laten zien en te voorkomen dat het hout uitdroogt en barst. Droog en gebarsten hout kan moeilijker te reinigen zijn en is ook vatbaarder voor schade door messen.

Hoe vaak moet je een houten snijplank onderhouden?

De frequentie waarmee je je snijplank moet onderhouden, hangt af van hoe vaak je het gebruikt. Over het algemeen raden we aan om je snijplank minstens één keer per maand te behandelen. Als je de snijplank dagelijks gebruikt, kan het nuttig zijn om dit eens in de twee weken te doen.

Stap-voor-stap handleiding voor het onderhoud van een houten snijplank

Volg deze stappen om je houten snijplank te onderhouden:

 1. Reinig de snijplank grondig. Gebruik warm water en zeep en schrob de snijplank met een borstel. Spoel het goed af en droog het met een handdoek.

 2. Desinfecteer de snijplank. Dit kun je doen door een oplossing van azijn en water te gebruiken. Spuit de oplossing op de snijplank en veeg het af met een doek.

 3. Breng olie aan. Gebruik een voedselveilige olie zoals minerale olie of lijnzaadolie. Breng de olie aan met een doek of een stuk keukenpapier. Laat de olie in het hout trekken.

 4. Maak de snijplank glad. Dit kun je doen door zachtjes te schuren met fijnkorrelig schuurpapier. Veeg het stof weg met een vochtige doek.

 5. Herhaal het oliën. Breng nog een laag olie aan en laat het opnieuw intrekken.

 6. Breng bijenwas aan. Dit helpt om een beschermende laag te creëren die helpt om vloeistoffen af te stoten.

 7. Geef de snijplank de tijd om te rusten. Laat de snijplank minstens 24 uur rusten voordat je het opnieuw gebruikt.

Extra tips voor het onderhoud van een houten snijplank

Hier zijn enkele extra tips om je te helpen bij het onderhoud van je houten snijplank:

 • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die het hout kunnen beschadigen.
 • Zet je snijplank nooit in de vaatwasser. De hitte en het water kunnen ervoor zorgen dat het hout uitzet en barst.
 • Gebruik geen plantaardige oliën zoals olijfolie voor het onderhoud van je snijplank. Deze oliën kunnen ranzig worden en een onaangename geur en smaak achterlaten.
 • Als je snijplank een sterke geur heeft, kun je het inwrijven met een halve citroen en wat grof zout om de geur te neutraliseren.

Met de juiste zorg en onderhoud kan je houten snijplank jarenlang meegaan. Dus pak die olie en doeken en ga aan de slag! Je snijplank (en je messen) zullen je dankbaar zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.