Hoe maak je authentieke Spaanse paella?

MMarrit 28 oktober 2023 07:07

Het maken van authentieke Spaanse paella kan een intimiderende taak lijken, maar met wat geduld en de juiste ingrediënten, is het veel eenvoudiger dan je zou denken! Hier is een stapsgewijs recept om je op weg te helpen.

Ingrediënten

Voordat we beginnen, zijn hier de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 2 kopjes paella rijst (bijvoorbeeld bomba of calasparra)
  • 4 kopjes bouillon (kip of vis)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 150g kipfilet
  • 150g konijn (optioneel)
  • 200g gemengde zeevruchten (bijvoorbeeld garnalen, mosselen, inktvis)
  • 1/4 kopje extra vergine olijfolie
  • Saffraandraadjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een paellapan of grote koekenpan.
  2. Voeg de kip en het konijn toe en bak ze tot ze goudbruin zijn.
  3. Voeg de ui, knoflook en paprika's toe en fruit ze tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de tomaten toe en kook ze tot ze een saus vormen.
  5. Voeg de rijst toe en roer goed om alle korrels met de saus te bedekken.
  6. Voeg de bouillon en saffraan toe, breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen.
  7. Voeg de zeevruchten toe en kook nog 10 minuten, of tot de rijst gaar is en de vloeistof is opgenomen.

Tips en trucs

Hier zijn enkele tips en trucs om ervoor te zorgen dat je paella perfect is:

  • De beste rijst voor paella is een korte, dikke soort zoals bomba of calasparra. Deze absorberen de smaken goed zonder papperig te worden.
  • Gebruik een brede, ondiepe pan. Dit helpt de rijst gelijkmatig te koken en zorgt voor een knapperige korst aan de onderkant, ook wel 'socarrat' genoemd.
  • Gebruik verse, hoogwaardige ingrediënten waar mogelijk. De smaak van de paella hangt grotendeels af van de ingrediënten die je gebruikt.

Nu je weet hoe je authentieke Spaanse paella kunt maken, is het tijd om aan de slag te gaan en je eigen heerlijke gerecht te bereiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.