Hoe leg je een bijen- en vlindertuin aan?

JJurre 10 februari 2024 07:06

Het aanleggen van een bijen- en vlindertuin is een prachtige manier om de natuur dichter bij huis te brengen en tegelijkertijd bij te dragen aan het behoud van deze belangrijke insecten. Doe je mee? Hier zijn de stappen om te volgen!

Stap 1: Planning

Bepaal eerst waar je de tuin wilt hebben. Zorg voor voldoende zon, omdat bijen en vlinders daarvan houden. Denk ook na over de grootte van de tuin. Het hoeft niet groot te zijn, een paar vierkante meter is al voldoende.

Stap 2: Plantenkeuze

De keuze van de juiste planten is cruciaal voor een succesvolle bijen- en vlindertuin. Kies voor planten die rijk zijn aan nectar en pollen. Enkele voorbeelden zijn lavendel, zonnebloem, korenbloem en margriet. Houd ook rekening met de bloeitijd van de planten. Zorg voor een mix van planten die in verschillende seizoenen bloeien, zodat er altijd voedsel is voor de bijen en vlinders.

In de volgende tabel staan enkele planten die bijen en vlinders aantrekken:

Plantnaam Bloeitijd Bijen Vlinders
Lavendel Zomer Ja Ja
Zonnebloem Zomer Ja Ja
Korenbloem Zomer Ja Ja
Margriet Zomer Ja Nee

Stap 3: Aanleggen

Begin met het verwijderen van onkruid en het voorbereiden van de grond. Plant de bloemen en struiken volgens je plan. Geef ze voldoende water na het planten.

Stap 4: Onderhoud

Een bijen- en vlindertuin vereist regelmatig onderhoud. Dit omvat het water geven van de planten, het verwijderen van dode bloemen en het controleren op plagen.

Bonus tip: Extra voorzieningen

Overweeg om extra voorzieningen toe te voegen aan je tuin, zoals een bijenhotel of een vlinderhuis. Dit kan de insecten helpen om zich te nestelen en te overwinteren.

Het aanleggen van een bijen- en vlindertuin is niet alleen een lonende activiteit, maar ook een geweldige manier om bij te dragen aan de biodiversiteit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.