Hoe kies je een duurzaam en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel?

MMarrit 27 augustus 2023 21:26

Het kiezen van een duurzaam en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel kan een verschil maken voor onze planeet. Maar hoe weet je welk schoonmaakmiddel de juiste keuze is? In dit artikel geven we je tips en advies om je te helpen bij het maken van deze belangrijke keuze.

Wat maakt een schoonmaakmiddel duurzaam en milieuvriendelijk?

Duurzame en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen bevatten geen schadelijke stoffen die het milieu kunnen schaden. Ze zijn vaak verpakt in gerecyclede of recycleerbare materialen en hebben een lage impact op het milieu tijdens hun productieproces. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten bij het kiezen van een duurzaam schoonmaakmiddel:

  • Ze bevatten geen schadelijke chemicaliën
  • Ze zijn biologisch afbreekbaar
  • Ze hebben een lage impact op waterbronnen
  • Ze zijn niet getest op dieren
  • Ze komen in recycleerbare verpakking

Vergelijking van duurzame schoonmaakmiddelen

Er zijn tal van duurzame en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen op de markt. Hier is een vergelijking van enkele populaire merken:

Merk Biologisch afbreekbaar Niet getest op dieren Recycleerbare verpakking
Merk A Ja Ja Ja
Merk B Ja Nee Ja
Merk C Nee Ja Nee
Merk D Ja Ja Nee

Waar koop je duurzame schoonmaakmiddelen?

Duurzame schoonmaakmiddelen zijn verkrijgbaar bij vele supermarkten, natuurwinkels en online winkels. Let goed op de etiketten om zeker te zijn van je keuze. Het is ook mogelijk om je eigen duurzame schoonmaakmiddelen thuis te maken met natuurlijke ingrediënten zoals azijn, baking soda en etherische oliën.

Tips voor duurzaam schoonmaken

Naast het kiezen van een duurzaam schoonmaakmiddel, zijn er nog andere manieren om je schoonmaakroutine milieuvriendelijker te maken:

  • Gebruik minder product. Veel mensen gebruiken meer schoonmaakproduct dan nodig is. Door minder product te gebruiken, kan je niet alleen geld besparen, maar ook het milieu minder belasten.
  • Overweeg het gebruik van herbruikbare doeken in plaats van papieren handdoeken om afval te verminderen.
  • Probeer zo min mogelijk water te gebruiken bij het schoonmaken.

Het kiezen van een duurzaam en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel is een kleine stap die een groot verschil kan maken. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we allemaal bijdragen aan een schonere en groenere planeet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.