Hoe kies je de perfecte hardloopschoenen voor je voettype?

MMarrit 20 september 2023 22:42

Het kiezen van de perfecte hardloopschoenen kan soms een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende merken, modellen en types dat het makkelijk is om door de bomen het bos niet meer te zien. Maar maak je geen zorgen, wij zijn hier om je te helpen. In dit artikel leer je hoe je de perfecte hardloopschoenen voor jouw specifieke voettype kiest.

Jouw voettype bepalen

Voordat we in de verschillende soorten hardloopschoenen duiken, is het belangrijk om eerst je voettype te bepalen. Er zijn drie hoofdtypen voeten: neutrale voeten, platvoeten en holvoeten. De vorm van je voet heeft een grote invloed op hoe je loopt en welke schoenen het beste bij je passen.

Om je voettype te bepalen, kun je een simpele 'natte voettest' doen. Maak je voet nat en stap op een stuk karton of papier. De afdruk die achterblijft, kan je veel vertellen over je voettype.

  • Neutrale voeten hebben een normale boog en laten een afdruk achter met een duidelijke curve aan de binnenkant van de voet.
  • Platvoeten hebben een lage boog en laten een bijna volledige voetafdruk achter.
  • Holvoeten hebben een hoge boog en laten alleen een afdruk achter van de hiel en de voorvoet.

Hardloopschoenen voor verschillende voettypes

Nu je je voettype kent, kun je beter bepalen welke hardloopschoenen voor jou geschikt zijn. Hieronder staan de beste soorten hardloopschoenen voor elk voettype.

Voettype Beste soort hardloopschoenen
Neutrale voeten Stabiliteitsschoenen
Platvoeten Bewegingscontroleschoenen
Holvoeten Neutrale schoenen

Neutrale voeten kunnen het beste kiezen voor stabiliteitsschoenen. Deze schoenen bieden een goede mix van demping en ondersteuning.

Platvoeten hebben meestal meer ondersteuning nodig om overpronatie (waarbij de voet te veel naar binnen kantelt tijdens het lopen) te voorkomen. Hiervoor zijn bewegingscontroleschoenen de beste keuze.

Holvoeten hebben de neiging om supinatie (waarbij de voet te veel naar buiten kantelt tijdens het lopen) te veroorzaken. Neutrale schoenen met veel demping kunnen dit helpen voorkomen.

Tips voor het passen van hardloopschoenen

Als je eenmaal de juiste soort schoenen voor je voettype hebt gevonden, is het tijd om te passen. Hier zijn een paar tips om je te helpen de perfecte pasvorm te vinden.

  1. Pas schoenen later op de dag. Je voeten kunnen in de loop van de dag iets zwellen, dus dit is de beste tijd om een nauwkeurige pasvorm te krijgen.

  2. Draag de sokken die je normaal gesproken draagt tijdens het hardlopen. Dit helpt bij het krijgen van de meest nauwkeurige pasvorm.

  3. Er moet voldoende ruimte zijn in de voorvoet. Je moet in staat zijn om je tenen vrij te bewegen.

  4. De hiel moet goed passen en mag niet wegglijden tijdens het lopen.

  5. Het midden van de schoen moet comfortabel om je voet passen en mag niet te strak of te los voelen.

Onthoud dat de perfecte hardloopschoenen voor jou comfortabel moeten voelen vanaf het moment dat je ze aantrekt. Ze hoeven niet 'ingelopen' te worden. Luister naar je lichaam en maak de juiste keuze voor je voeten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.