Hoe kies je de juiste frames voor je kunstwerken?

MMarrit 1 december 2023 07:06

Frames kunnen een enorm verschil maken in de manier waarop je kunstwerken worden waargenomen. Ze kunnen een kunstwerk maken of breken, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Maar hoe doe je dat? Laten we het hebben over enkele factoren om te overwegen bij het kiezen van frames voor je kunstwerken.

Stijlen van frames

Er zijn veel verschillende stijlen van frames om uit te kiezen, en de juiste stijl kan een dramatisch effect hebben op je kunstwerk. Hier zijn een paar stijlen om te overwegen:

 • Klassieke frames: Deze frames hebben vaak gedetailleerde versieringen en zijn ideaal voor traditionele kunstwerken.
 • Moderne frames: Deze frames zijn meestal strak en minimalistisch, en werken goed met hedendaagse kunst.
 • Rustieke frames: Deze frames hebben een ruwe, natuurlijke uitstraling die goed past bij landschapskunst en andere natuurthema's.

Frames op basis van materiaal

Het materiaal van het frame kan ook een grote impact hebben op het uiterlijk van je kunstwerk. Hier zijn enkele materialen om te overwegen:

 • Houten frames: Dit is een traditioneel materiaal dat warmte en karakter toevoegt aan je kunstwerk. Het is ook zeer veelzijdig, met vele verschillende soorten hout en afwerkingen beschikbaar.
 • Metalen frames: Deze frames geven een strak, modern gevoel en zijn perfect voor hedendaagse kunst.
 • Glas en acryl frames: Deze transparante frames laten je kunstwerk van alle kanten zien en zijn ideaal voor het tonen van driedimensionale kunstwerken.

Frames op basis van kleur

De kleur van het frame kan de kleuren in je kunstwerk complimenteren of contrasteren. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden:

 • Kies een framekleur die een van de minder dominante kleuren in het kunstwerk complimenteert om die kleur naar voren te brengen.
 • Voor een sterk contrast, kies een framekleur die contrasteert met de kleuren in het kunstwerk.
 • Als je wilt dat het kunstwerk zelf het middelpunt van de aandacht is, kies dan voor een neutrale framekleur.

Het belang van de juiste framegrootte

Het kiezen van de juiste framegrootte is ook cruciaal. Het frame moet groot genoeg zijn om het kunstwerk te ondersteunen, maar niet zo groot dat het het kunstwerk overweldigt. Als algemene regel geldt dat het frame niet breder mag zijn dan de breedte van het kunstwerk zelf.

Overwegingen voor het inlijsten

Tenslotte, hier zijn een paar aanvullende overwegingen om in gedachten te houden bij het inlijsten van je kunstwerk:

 • Bescherming: Het frame moet je kunstwerk beschermen tegen schade. Overweeg materialen die beschermen tegen UV-straling en andere schadelijke elementen.
 • Plaats van tentoonstelling: Houd rekening met de plaats waar je het kunstwerk gaat hangen. De stijl en kleur van het frame moet passen bij de rest van de inrichting.
 • Kosten: Framing kan duur zijn, dus houd rekening met je budget bij het maken van je keuze.

Het kiezen van de juiste frames voor je kunstwerken kan een uitdaging zijn, maar met deze tips en overwegingen in gedachten, ben je goed op weg om de perfecte keuze te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.