Hoe kies je de beste hardloopschoenen voor jouw voettype?

MMarrit 8 februari 2024 07:07

Als je een fervent hardloper bent, weet je dat de juiste hardloopschoenen een wereld van verschil kunnen maken. Maar hoe kies je de beste hardloopschoenen voor jouw specifieke voettype? In deze gids gaan we dieper in op de verschillende voettypes en wat dit betekent voor je schoenkeuze.

Begrijpen van je voettype

Het begrijpen van je voettype is de eerste stap in het kiezen van de juiste hardloopschoenen. Er zijn over het algemeen drie voettypes: overpronatie, neutraal, en onderpronatie (of supinatie).

Overpronatie houdt in dat je voet naar binnen rolt als je loopt of rent. Dit type voet heeft meestal een lage boog of platvoeten. Neutrale voeten hebben een normale boog en rollen niet te veel naar binnen of naar buiten. Onderpronatie (of supinatie) betekent dat je voet naar buiten rolt als je loopt of rent. Dit type voet heeft vaak een hoge boog.

Hardloopschoenen voor verschillende voettypes

Hardloopschoenen voor overpronatie

Als je een overproner bent, heb je stabiliteit en ondersteuning nodig. Zoek naar schoenen met 'bewegingscontrole' of 'stabiliteit' in de beschrijving.

  • Adidas Ultraboost ST
  • Asics Gel-Kayano 26
  • Brooks Adrenaline GTS 20

Hardloopschoenen voor neutrale voeten

Met neutrale voeten heb je een breed scala aan opties. Zoek naar 'neutrale' hardloopschoenen die comfort en demping bieden.

  • Nike Air Zoom Pegasus 36
  • Adidas Ultraboost 19
  • Saucony Ride ISO 2

Hardloopschoenen voor onderpronatie (supinatie)

Als je een onderpronator bent, heb je schoenen nodig met veel demping om de impact te absorberen. Zoek naar 'neutrale' of 'dempende' schoenen.

  • Brooks Ghost 12
  • Asics Gel-Nimbus 21
  • New Balance 1080v10

Voettype identificeren

Als je niet zeker weet wat je voettype is, is er een eenvoudige test die je kunt doen. Maak je voeten nat en stap op een stuk karton. Kijk naar de afdruk die je achterlaat. Als je een duidelijke boog ziet, heb je waarschijnlijk een neutrale voet. Als er bijna geen boog is, heb je waarschijnlijk overpronatie. Als er een zeer grote boog is, heb je waarschijnlijk onderpronatie.

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is essentieel voor comfort en het voorkomen van blessures. Vergeet niet dat het kiezen van hardloopschoenen niet alleen gaat om het merk of hoe ze eruit zien, maar ook om hoe ze passen bij jouw specifieke voettype. Hopelijk helpt deze gids je bij het maken van de juiste keuze.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.