Hoe begin je met breien of haken?

JJurre 4 september 2023 18:12

Altijd al willen leren breien of haken? Dan zit je hier goed! In dit artikel gaan we je stap voor stap begeleiden om te beginnen met breien of haken. We zullen de basistechnieken behandelen, welke materialen je nodig hebt en geven je tips om te oefenen. Laten we beginnen!

Materialen

Voordat je begint met breien of haken, heb je een paar essentiële materialen nodig. Hier is een eenvoudige lijst van wat je nodig hebt:

  • Breinaalden of haaknaald
  • Garen
  • Schaar
  • Meetlint

De grootte van de brei- of haaknaald is afhankelijk van het garen dat je kiest. Op het etiket van het garen staat vaak de aanbevolen naaldgrootte.

Basistechnieken

Elk van deze handwerken heeft zijn eigen set basissteken die je moet leren.

Breien

Bij het breien zijn er twee basistechnieken: de rechte steek en averechte steek. Met deze twee steken kan je al heel wat verschillende patronen maken.

Haken

Bij haken heb je meer basissteken zoals de losse, vaste, half stokje en stokje. Deze steken vormen de basis voor de meeste haakpatronen.

Oefenen

Het beste om te beginnen is om te oefenen. Pak wat garen en een naald en begin met het oefenen van de basissteken. Maak je geen zorgen als het in het begin nog niet perfect is. Oefening baart kunst!

Eerste project

Begin met een eenvoudig project zoals een sjaal. Dit is een geweldig project voor beginners omdat het je toelaat om veel te oefenen en je uiteindelijk een mooi eindproduct hebt.

Veelgemaakte fouten vermijden

Als beginnende breier of haker maak je ongetwijfeld fouten. Dat maakt niet uit. Wij hebben de meest voorkomende fouten op een rijtje gezet om je te helpen deze te vermijden.

Fout Oplossing
Te strak Probeer losser te werken
Steken vallen Leer hoe je gevallen steken kan herstellen
Verkeerde steek Controleer je werk regelmatig

Zo, nu ben je klaar om te beginnen met breien of haken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.