De wereld van microgroenten en hoe je ze kweekt

KKasper 8 maart 2024 07:06

Welkom in de fascinerende wereld van microgroenten! Deze kleine krachtpatsers van de natuur zijn niet alleen heerlijk, maar ook enorm voedzaam en bovendien erg leuk om zelf te kweken. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dit doet.

Wat zijn microgroenten?

Microgroenten zijn eigenlijk gewoon jonge plantjes van groente- en kruidensoorten. Ze worden geoogst net nadat de eerste echte bladeren zijn verschenen. Wat ze zo bijzonder maakt, is hun hoge voedingswaarde. Ze bevatten namelijk veel meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan hun volwassen tegenhangers.

Soorten microgroenten om te kweken

Er zijn ontzettend veel soorten microgroenten die je kunt kweken. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Radijs
 • Broccoli
 • Basilicum
 • Zonnebloem
 • Rode bieten
 • Mosterd

En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Het mooie is dat je met bijna elke groente of kruid wel microgroenten kunt kweken.

Hoe kweek je microgroenten?

Microgroenten kweken is vrij simpel en kan bijna overal, zelfs als je geen tuin hebt. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Kies je zaden: Begin met het kiezen van de zaden die je wilt planten. Er zijn speciale microgroentezaadjes te koop, maar je kunt ook gewoon reguliere zaadjes gebruiken.

 2. Voorbereiding: Vul een bakje of pot met potgrond en strooi de zaden eroverheen. Dek het geheel af met een dun laagje aarde.

 3. Water geven: Geef de zaden water met een plantenspuit. Het is belangrijk dat de aarde vochtig blijft, maar niet doorweekt.

 4. Wachten: Na een paar dagen zullen de zaadjes ontkiemen en beginnen te groeien.

 5. Oogsten: Wanneer de plantjes hun eerste echte bladeren krijgen, zijn ze klaar om geoogst te worden. Dit kan al na een week zijn!

 6. Genieten: Gebruik je versgekweekte microgroenten in je gerechten voor een gezonde en smaakvolle toevoeging.

Waar gebruik je microgroenten voor?

Microgroenten zijn ongelooflijk veelzijdig. Je kunt ze gebruiken in salades, op broodjes, in soepen, als garnering, kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier zijn een paar heerlijke recepten om je op weg te helpen:

 • Een frisse salade met radijs microgroenten, cherrytomaatjes en een citroen-dille dressing
 • Een gezonde smoothie met broccoli microgroenten, spinazie, appel, en gember
 • Een knapperige toast met avocado en basilicum microgroenten

Door zelf microgroenten te kweken, haal je niet alleen een stukje natuur in huis, maar ook een bron van ontzettend gezonde voeding. En het mooiste? Het is super eenvoudig! Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.