De perfecte espresso thuis maken: een barista-gids

MMarrit 15 augustus 2023 10:07

Wie houdt er nu niet van een goede espresso? Die geurige, rijke smaak is het perfecte begin van je dag, of gewoon een lekker tussendoortje. Maar hoe maak je nu thuis zo'n perfecte espresso? Met deze barista-gids leer je het in een handomdraai.

De benodigdheden

Een goede espresso begint met de juiste benodigdheden. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  • Een espressomachine of percolator
  • Verse koffiebonen
  • Een koffiemolen
  • Een tamper (om de koffie aan te drukken)
  • Een koffieuitloop
  • Een thermometer (optioneel)

Kies de juiste bonen

De keuze van de bonen is essentieel als je de perfecte espresso wilt maken. Ga voor een koffieboon die speciaal voor espresso is geroosterd. Deze bonen zijn vaak donkerder en hebben een olieachtige glans.

Maal de bonen

Voor een espresso wil je een fijne maling. Te grof en je espresso wordt waterig, te fijn en het water kan er niet goed doorheen.

Bepaal de juiste hoeveelheid

Voor een enkele espresso shot, heb je ongeveer 7-9 gram nodig. Voor een dubbele shot, het dubbele.

Tamp de koffie

Druk de koffie aan met een tamper. Niet te hard, maar ook niet te zacht. Een goede tamp zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de koffie gaat.

Trek de espresso

Nu is het tijd om de espresso te trekken. Dit zou tussen de 20 en 30 seconden moeten duren. Als het sneller gaat, is je maling te grof. Als het langer duurt, is je maling te fijn.

Met deze stappen en een beetje oefening, kun jij binnenkort ook thuis genieten van de perfecte espresso. Ook zonder professionele espressomachine.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.