De beste wandelroutes in Nederland voor natuurliefhebbers

KKasper 24 september 2023 07:16

Als je een natuurliefhebber bent, dan is wandelen in Nederland een waar genot. Met tal van natuurgebieden, bossen en prachtige routes om uit te kiezen, is er voor iedere wandelliefhebber wel iets te vinden. In dit artikel hebben we de mooiste en beste wandelroutes in Nederland voor natuurliefhebbers verzameld. Van rustgevende boswandelingen tot uitdagende tochten door uitgestrekte natuurgebieden, deze routes bieden een unieke kans om de Nederlandse natuur op zijn best te beleven. Dus trek je wandelschoenen aan en bereid je voor op een aantal geweldige wandelavonturen.

De mooiste wandelroutes in Nederland

Hieronder vind je een lijst met enkele van de beste wandelroutes in Nederland die elke natuurliefhebber zou moeten proberen.

 1. Veluwezoom (Gelderland): De Veluwezoom is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en glooiende heuvels. De routes variëren van eenvoudig tot uitdagend, waardoor er voor elk niveau iets te vinden is.

 2. Drents-Friese Wold (Drenthe/Friesland): Dit is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en biedt talloze wandelroutes door bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

 3. De Biesbosch (Noord-Brabant): De Biesbosch is een uniek natuurgebied met rivieren, meren en moerassen. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers.

 4. Oostvaardersplassen (Flevoland): Dit grote natuurgebied is vooral bekend om zijn grote populatie edelherten en Konikpaarden. Er zijn diverse wandelroutes beschikbaar.

 5. De Kennemerduinen (Noord-Holland): Dit duingebied biedt prachtige wandelroutes met schitterende uitzichten over de duinen en de zee.

 6. De Schoorlse Duinen (Noord-Holland): Met de hoogste duinen van Nederland en prachtige bossen is dit gebied een genot om doorheen te wandelen.

Tips voor het wandelen in de natuur

Wanneer je gaat wandelen in de natuur, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een paar tips om je wandeling zo aangenaam mogelijk te maken.

 • Weer en kleding: Controleer altijd de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Kleed je in lagen, zodat je je kunt aanpassen aan veranderende weersomstandigheden.

 • Route en terrein: Informeer jezelf over de route en het terrein. Sommige wandelroutes kunnen uitdagend zijn en vereisen goede wandelschoenen en eventueel wandelstokken.

 • Wildlife: Respecteer de natuur en de dieren die er wonen. Houd afstand van dieren en voer ze niet.

 • Eten en drinken: Neem altijd voldoende water en snacks mee voor onderweg. Het is ook een goed idee om een lunchpakket mee te nemen als je van plan bent om een lange wandeling te maken.

 • Veiligheid: Laat iemand weten waar je heen gaat en wanneer je van plan bent om terug te zijn. Neem een mobiele telefoon mee voor noodgevallen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.