De beste tips voor het bakken van knapperige frietjes thuis

MMarrit 13 augustus 2023 23:41

Je kent het gevoel wel, je zit thuis op de bank en je hebt zin in een portie heerlijke, knapperige frietjes. Maar hoe bak je die nu precies zelf? Welke aardappelsoort moet je kiezen, hoe dik moet je de frietjes snijden, op welke temperatuur moet je ze bakken, en welke olie is het meest geschikt? Wij geven je de beste tips voor het bakken van de perfecte frietjes thuis. Dus pak je schort en je aardappelschilmesje, want we gaan aan de slag!

De juiste aardappelkeuze

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste aardappel. Niet elke aardappel leent zich namelijk even goed voor het bakken van frietjes. Voor knapperige frietjes raden we aan om voor een vastkokende aardappelsoort te gaan. Een populaire keuze is de Bintje, maar ook de Agria en de Challenger zijn uitstekende opties.

Het snijden van de frietjes

De volgende stap is het snijden van de frietjes. De dikte van de frietjes kan variëren, maar voor de meest krokante resultaten raden we aan om frietjes te snijden van ongeveer 1 cm dik. Zorg er ook voor dat je frietjes zo gelijk mogelijk snijdt, zodat ze gelijkmatig bakken.

De juiste baktemperatuur

De temperatuur van de olie speelt een grote rol in hoe krokant je frietjes worden. Een goede starttemperatuur is 160 graden Celsius. Nadat je de frietjes hebt voorgebakken, verhoog je de temperatuur naar 180 graden Celsius om ze af te bakken en echt krokant te krijgen.

De beste olie voor frietjes

De keuze van de olie kan ook een grote impact hebben op het eindresultaat. De meeste mensen geven de voorkeur aan zonnebloemolie of arachideolie, omdat deze een neutrale smaak hebben en hoge temperaturen kunnen verdragen.

Om al deze stappen makkelijk te volgen geven we je een handig stappenplan in tabelvorm:

Stappen Beschrijving
1. Aardappelkeuze Kies voor een vastkokende aardappel zoals de Bintje, Agria of Challenger
2. Snijden Snijd de aardappels in frietjes van ongeveer 1 cm dik
3. Frituren Bak de frietjes eerst op 160 graden Celsius, daarna op 180 graden voor extra krokantheid
4. Oliekeuze Gebruik een olie die hoge temperaturen kan verdragen, zoals zonnebloemolie of arachideolie

Met deze tips wordt het bakken van frietjes een fluitje van een cent. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.