De basics van fermenteren en waarom het gezond is

MMarrit 19 september 2023 17:12

Fermenteren is een oude conserveringsmethode die tegenwoordig een trendy twist krijgt. Maar wat betekent fermenteren eigenlijk en waarom zou je het doen? Goed dat je het vraagt! In dit artikel duiken we in de basics van het fermentatieproces, waarom het gezond is, en hoe je zelf kunt beginnen.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is een proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten suikers en zetmeel in voedsel omzetten in andere stoffen, zoals alcohol, zuren en gassen. Hierdoor verandert niet alleen de smaak, textuur en houdbaarheid van het voedsel, maar ook de voedingswaarde.

Waarom is fermenteren gezond?

Fermentatie heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele redenen waarom fermentatie gezond is:

 • Verhoogde voedingswaarde: Fermentatie kan de voedingswaarde van voedsel verhogen door de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen te vergroten.
 • Verbeterde spijsvertering: Gefermenteerd voedsel is vaak makkelijker te verteren omdat het al 'voorverteerd' is door de micro-organismen.
 • Probiotisch effect: Fermentatie zorgt voor de groei van gunstige bacteriën, die ons lichaam helpen bij de spijsvertering en het immuunsysteem versterken.

Het fermentatieproces: stap voor stap

Fermentatie kan in eerste instantie een beetje intimiderend zijn, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je eenmaal de basics begrijpt. Hier is een eenvoudig stappenplan om thuis te fermenteren:

 1. Kies je voedsel: Bijna elk type verse groente kan gefermenteerd worden. Populaire keuzes zijn kool, komkommer en wortels.
 2. Bereid het voedsel voor: Snijd je groenten in stukjes, reepjes of laat ze heel, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
 3. Maak een pekel: De pekel is een zoutwateroplossing waarin het voedsel fermenteert. De hoeveelheid zout varieert, maar een goede richtlijn is 1-2% van het gewicht van het voedsel.
 4. Pak het in: Doe je groenten en pekel in een glazen pot, zorg ervoor dat de groenten volledig ondergedompeld zijn. Dit creëert een anaërobe omgeving waarin de fermentatie plaatsvindt.
 5. Wacht: Laat de pot op een donkere, koele plek staan en wacht. Het fermentatieproces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van het voedsel en je smaakvoorkeuren.
 6. Proef: Proef het voedsel regelmatig om te zien of het naar wens is gefermenteerd. Als je tevreden bent, zet je de pot in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen.

Veilig fermenteren

Hoewel fermentatie over het algemeen een veilig proces is, zijn er enkele dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je voedsel veilig is om te eten. Hier zijn een paar tips voor veilig fermenteren:

 • Zorg voor schone omstandigheden: Hoewel fermentatie gebruik maakt van 'goede' bacteriën, wil je voorkomen dat 'slechte' bacteriën ook een kans krijgen. Zorg er daarom voor dat je handen, gereedschappen en werkoppervlakken schoon zijn.
 • Gebruik verse, hoogwaardige ingrediënten: Hoe verser en hoogwaardiger je ingrediënten, hoe beter de fermentatie zal zijn.
 • Controleer op schimmel: Schimmel kan soms op het oppervlak van je fermentatie groeien. Als je schimmel ziet, gooi dan de hele pot weg. Het is beter om veilig te zijn dan sorry.

Fermenteren is een fascinerend proces dat niet alleen leidt tot heerlijk, voedzaam voedsel, maar je ook een dieper inzicht geeft in de magie van de microscopische wereld. Met een beetje oefening en geduld, zul je al snel je eigen gefermenteerde lekkernijen maken en genieten van de vele voordelen die ze bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.