Basisprincipes van aquarel schilderen voor beginners

KKasper 14 augustus 2023 09:32

De wereld van het aquarel schilderen kan in het begin nogal overweldigend zijn. Maar vrees niet, want met deze gids voor beginners helpen we je op weg. We zullen de belangrijkste basisprincipes van het aquarel schilderen behandelen, van het kiezen van je materialen tot het onder de knie krijgen van basistechnieken.

Materiaalkeuze voor aquarel schilderen

Laten we beginnen met het allerbelangrijkste: de materiaalkeuze. Voor aquarel schilderen zijn er drie belangrijke materialen die je nodig hebt: aquarelverf, penselen en aquarelpapier.

  • Aquarelverf: Er zijn veel verschillende merken en soorten aquarelverf. Voor beginners raden we aan om te beginnen met een basisset van 12 kleuren. Later kun je altijd nog meer kleuren toevoegen aan je collectie.
  • Penselen: Er zijn speciale penselen voor aquarel schilderen. Het is handig om een paar verschillende maten te hebben, zoals een groot penseel voor het schilderen van grote oppervlakten en een kleiner penseel voor details.
  • Aquarelpapier: Aquarelpapier is speciaal papier dat bestand is tegen water. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en texturen.

Basistechnieken voor aquarel schilderen

Er zijn twee basistechnieken die je moet kennen bij aquarel schilderen: de nat-in-nat techniek en de laag-op-laag techniek.

  1. Nat-in-nat techniek: Bij deze techniek maak je het papier eerst nat met schoon water. Vervolgens breng je de aquarelverf aan. De verf zal zich op een mooie, vloeiende manier verspreiden.
  2. Laag-op-laag techniek: Bij deze techniek breng je eerst een laag aquarelverf aan. Je laat deze laag eerst drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Op deze manier kun je mooie diepte-effecten creëren.

Oefenen met aquarel schilderen

Het allerbelangrijkste bij aquarel schilderen is oefenen. Probeer verschillende technieken uit en experimenteer met kleuren. Geef niet op als het niet meteen lukt, want aquarel schilderen is een kunst die tijd nodig heeft om te leren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.