6 technieken voor het maken van ambachtelijk ijs zonder ijsmachine

KKasper 5 september 2023 19:27

Zelf ijs maken is een leuke en bevredigende manier om je creativiteit tot uiting te brengen. En het beste is dat je geen dure ijsmachine nodig hebt. Het is zeker mogelijk om heerlijk, ambachtelijk ijs te maken met eenvoudige keukenapparatuur die je waarschijnlijk al in huis hebt. Hier zijn zes technieken die je kunt proberen.

1. De vriezer-methode

Bij deze techniek maak je ijs zonder speciale apparatuur, behalve je vriezer. Zorg ervoor dat je vloeibare ijsmix koud is voordat je begint. Giet het in een bak en zet het in de vriezer. Roer het mengsel elke 30 minuten door, totdat het de gewenste consistentie heeft bereikt. Dit kan enkele uren duren.

2. De zout en ijs-methode

Deze methode houdt in dat je een mengsel van zout en ijs gebruikt om de temperatuur van je ijsmix te verlagen. Je hebt twee kommen nodig, een grotere en een kleinere. Vul de grotere kom met ijs en zout. Plaats de kleinere kom met je ijsmix in het midden van het ijs en zout. Roer het mengsel regelmatig door totdat het bevriest.

3. De plastic zak-methode

Voor deze techniek heb je twee plastic zakken nodig, een grote en een kleine. Vul de kleine zak met je ijsmix en sluit hem goed af. Plaats deze zak in de grotere zak, vul de grotere zak met ijs en zout en sluit hem ook goed af. Schud de zakken ongeveer 10 minuten totdat de mix bevriest.

4. De koffieblik-methode

Deze methode is vergelijkbaar met de plastic zak-methode, maar in plaats daarvan gebruik je een klein en een groot koffieblik. Het ijs en zout gaan in het grotere blik en de ijsmix in het kleinere blik. Draai de deksels op de blikken en roteer het grote blik ongeveer 10 minuten.

5. De handmixer-methode

Bij deze methode gebruik je een handmixer om lucht in je ijsmix te brengen. Start met een gekoelde ijsmix in een grote schaal. Zet de schaal in een grotere schaal gevuld met ijs en zout. Begin met mixen totdat de mix begint te bevriezen.

6. De ‘no churn’ methode

Deze methode is vooral populair bij het maken van roomijs. Het vereist slechts twee ingrediënten: gezoete gecondenseerde melk en slagroom. Klop de slagroom tot pieken. Voeg de gezoete gecondenseerde melk toe en vouw het in de slagroom. Giet het mengsel in een bak en vries het in.

En daar heb je het, zes eenvoudige technieken om zelf ambachtelijk ijs te maken zonder ijsmachine. Het experimenteren met verschillende smaken en texturen is een groot deel van het plezier.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.