6 manieren om kinderen te motiveren om te leren

MMarrit 22 augustus 2023 14:27

Het motiveren van kinderen om te leren kan een uitdaging zijn. Maar met de juiste technieken en strategieën kan het zeker lukken. Hier zijn 6 effectieve manieren om kinderen te motiveren om te leren.

1. Maak leren leuk

De eerste en misschien wel de meest effectieve manier om kinderen te motiveren is door het leren leuk te maken. Dit kan door spelletjes te gebruiken, interactiviteit te bevorderen of door het leren te verbinden met iets waar ze al interesse in hebben.

2. Creëer een positieve leeromgeving

Een positieve leeromgeving kan een enorm verschil maken in de motivatie van kinderen. Dit kan betekenen dat je een rustige en ordelijke ruimte creëert voor je kind om te leren, maar het betekent ook dat je de leerervaring positief houdt door lof en aanmoediging te geven.

3. Geef ze controle

Kinderen zijn meer gemotiveerd om te leren als ze het gevoel hebben dat ze enige controle hebben over hun leren. Dit kan betekenen dat ze de mogelijkheid hebben om te kiezen wat ze leren, hoe ze het leren en wanneer ze het leren.

4. Stel realistische doelen

Het stellen van realistische en haalbare doelen kan kinderen helpen om gemotiveerd te blijven. Deze doelen geven ze iets om naar te streven en geven ze een gevoel van voldoening als ze deze bereiken.

5. Maak connectie met de realiteit

Kinderen zijn meer geneigd om gemotiveerd te zijn om te leren als ze kunnen zien hoe het relevant is voor hun leven. Probeer dus altijd de lesstof te relateren aan de realiteit en te laten zien hoe het in de echte wereld kan worden toegepast.

6. Gebruik beloningen

Beloningen kunnen een effectieve motivatie zijn voor kinderen. Dit hoeven geen grote cadeaus te zijn, maar kunnen kleine dingen zijn zoals stickers, extra speeltijd of zelfs gewoon een beetje lof.

Hier is een korte samenvatting in tabelvorm:

Methode Beschrijving
Maak leren leuk Gebruik spelletjes, interactiviteit en verbind leren met interesses
Creëer een positieve leeromgeving Zorg voor een rustige ruimte en houd de leerervaring positief
Geef ze controle Laat kinderen kiezen wat, hoe en wanneer ze leren
Stel realistische doelen Geef kinderen iets om naar te streven en beloon succes
Maak connectie met de realiteit Toon de relevantie van het leren in de echte wereld
Gebruik beloningen Geef kleine beloningen zoals stickers of extra speeltijd

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.