6 manieren om je badkamer water-efficiënter te maken

JJurre 19 augustus 2023 12:41

Wil je je badkamer renoveren of zoek je naar manieren om je waterverbruik te verminderen? Dan ben je hier op de juiste plek. We hebben zes eenvoudige en effectieve tips om je badkamer water-efficiënter te maken zonder in te leveren op comfort.

1. Installeer waterbesparende kranen en douchekoppen

Waterbesparende kranen en douchekoppen zijn een eenvoudige en relatief goedkope manier om het waterverbruik in je badkamer te verminderen. Ze verminderen de waterstroom zonder dat je dit merkt. En er is een ruime keuze aan stijlen en ontwerpen, dus er is altijd wel iets dat bij je badkamer past.

2. Overweeg een laagdoorstroom-toilet

Een laagdoorstroom-toilet gebruikt aanzienlijk minder water dan een traditioneel toilet. Sommige modellen hebben zelfs een twee-knopssysteem dat je de mogelijkheid geeft om minder water te gebruiken bij het doorspoelen van vloeistoffen.

3. Gebruik een waterbesparend bad

Hoewel douchen meestal minder water verbruikt dan baden, kan een waterbesparend bad een goede optie zijn als je niet zonder je bad kunt. Deze baden zijn ontworpen om dezelfde diepte te bieden, maar gebruiken minder water.

4. Hergebruik grijs water

Grijs water is het huishoudelijk afvalwater dat afkomstig is uit je douches, baden, wastafels en wasmachines. Het kan opnieuw worden gebruikt voor dingen als toiletspoeling en tuinirrigatie na een juiste behandeling.

5. Vervang oude toestellen

Oude toestellen zijn vaak minder water-efficiënt. Het vervangen van deze toestellen door nieuwere, energiezuinigere modellen kan een groot verschil maken in je waterverbruik.

6. Check regelmatig op lekken

Een klein lek kan een grote verspilling van water betekenen. Het regelmatig controleren en repareren van lekken kan je helpen om water te besparen.

Hier zijn de zes manieren in één handige tabel:

Manier Beschrijving
Waterbesparende kranen en douchekoppen Verminderen de waterstroom zonder dat je dit merkt.
Laagdoorstroom-toilet Gebruikt aanzienlijk minder water dan een traditioneel toilet.
Waterbesparend bad Biedt dezelfde diepte, maar gebruikt minder water.
Hergebruik van grijs water Afvalwater dat opnieuw kan worden gebruikt na een juiste behandeling.
Vervangen van oude toestellen Oude toestellen zijn vaak minder water-efficiënt.
Regelmatig controleren op lekken Een klein lek kan een grote verspilling van water betekenen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.