6 ideeën voor creatieve en educatieve spelletjes voor kinderen

JJurre 2 oktober 2023 07:01

Als ouder of verzorger ben je altijd op zoek naar manieren om je kinderen op een leuke manier te laten leren. En wat is er nou leuker dan spelenderwijs leren? In dit artikel delen we 6 ideeën voor creatieve en educatieve spelletjes voor kinderen. Deze spelletjes zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens super leerzaam!

1. Het Alfabet Kralenspel

Het Alfabet Kralenspel is een creatief en educatief spel dat helpt bij het leren van het alfabet. Geef je kind een aantal kralen met letters erop en een stuk touw. Het kind moet proberen de kralen in de juiste volgorde van het alfabet op het touw te rijgen. Dit is een geweldige manier voor kinderen om het alfabet te oefenen en hun fijne motoriek te verbeteren.

2. Tellen met Lego

Wie heeft er niet een doos Lego liggen? Voor dit spel heb je alleen wat Lego blokjes en een stift nodig. Schrijf cijfers op de blokjes en laat je kind de blokjes in de juiste volgorde leggen. Ook kun je je kind opdrachten geven zoals 'leg de cijfers 2 en 3 naast elkaar, wat is het getal?'. Een leuke en interactieve manier om te leren tellen en rekenen.

3. DIY Wereldkaart Puzzel

Maak een DIY wereldkaart puzzel door een wereldkaart te printen en deze op karton te plakken. Knip de landen vervolgens uit. Het kind kan nu de wereldkaart weer in elkaar puzzelen. Deze activiteit is niet alleen leuk, maar ook nog eens super leerzaam. Kinderen leren zo de verschillende landen en hun ligging kennen.

4. Schaduw tekenen

Bij schaduw tekenen leren kinderen over licht en schaduw. Laat je kind een speelgoedfiguurtje neerzetten en de schaduw die het figuurtje creëert, tekenen. Kinderen leren op deze manier over de invloed van licht op schaduw. Dit kan in de zomer buiten met de zon, maar ook binnen met een lamp.

5. DIY Knutselklok

Een eigen klok maken is een geweldige manier om te leren klokkijken. Laat je kind een papieren bord versieren en teken er cijfers op voor de uren. Maak van karton de wijzers en bevestig deze met een splitpen. Je kind heeft nu zijn eigen klok om mee te oefenen!

6. Natuurbingo

Maak een bingo kaart met daarop verschillende items uit de natuur zoals een eikel, een veer, een blad, enzovoort. Ga vervolgens met je kind de natuur in om deze items te zoeken. Wie het eerst zijn bingo kaart vol heeft, wint! Dit is een leuke manier om kinderen meer te leren over de natuur en ze buiten te krijgen.

We hopen dat deze ideeën voor educatieve spelletjes je zullen inspireren. Deze spelletjes kunnen worden aangepast aan de leeftijd en interesse van je kind.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.