6 activiteiten voor het onderwijzen van duurzaamheid aan jonge kinderen

MMarrit 16 augustus 2023 11:57

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp dat ook jonge kinderen aangaat. Het is nooit te vroeg om kinderen te leren over de impact van hun acties op de planeet en hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. In dit artikel geven we je zes activiteiten die je kunt gebruiken om duurzaamheid te onderwijzen aan jonge kinderen.

Activiteit 1: Het recyclagespel

Het recyclagespel leert kinderen over het belang van recycling en hoe ze moeten sorteren. Je kunt verschillende soorten 'afval' gebruiken, zoals papier, plastic en glas, en kinderen vragen om deze in de juiste bakken te sorteren. Dit spel kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.

Activiteit 2: De moestuin

Met een moestuin leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt en wat er nodig is om het te laten groeien. Dit kan hen ook helpen om bewuster te worden van de natuur en het belang van zorg voor de aarde.

Activiteit 3: Het energiebesparingsexperiment

In het energiebesparingsexperiment leren kinderen over het belang van energiebesparing. Je kunt bijvoorbeeld samen met de kinderen meten hoeveel energie er wordt verbruikt bij verschillende activiteiten en nagaan hoe ze energie kunnen besparen.

Activiteit 4: De waterbesparingsuitdaging

Bij de waterbesparingsuitdaging kunnen kinderen leren hoeveel water er wordt verbruikt bij verschillende activiteiten en hoe ze water kunnen besparen. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een waterdagboek en het uitvoeren van waterbesparende experimenten.

Activiteit 5: De afvalminimalisatie-challenge

Bij de afvalminimalisatie-challenge worden kinderen uitgedaagd om zo min mogelijk afval te produceren. Ze kunnen bijhouden hoeveel afval ze elke week produceren en manieren zoeken om dit aantal te verminderen.

Activiteit 6: Het klimaatveranderingsspel

Het klimaatveranderingsspel helpt kinderen begrijpen wat klimaatverandering is en hoe het werkt. Ze kunnen bijvoorbeeld een spel spelen waarbij ze de gevolgen van verschillende acties op het klimaat moeten voorspellen.

Hier is een handige samenvatting van deze activiteiten:

Activiteit Doel
Het recyclagespel Leren over recycling en sorteren
De moestuin Leren waar voedsel vandaan komt
Het energiebesparingsexperiment Leren over energiebesparing
De waterbesparingsuitdaging Leren over waterbesparing
De afvalminimalisatie-challenge Leren afval te verminderen
Het klimaatveranderingsspel Leren over klimaatverandering

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.