5 tips om lokaal en seizoensgebonden te eten

JJurre 4 september 2023 23:32

Steeds meer mensen kiezen ervoor om lokaal en seizoensgebonden te eten. Maar waarom zou je dat doen en hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we je 5 handige tips.

Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

Voordat we de tips delen, is het goed om te begrijpen waarom lokaal en seizoensgebonden eten een goed idee is. Er zijn veel voordelen verbonden aan deze manier van eten. Ten eerste is het beter voor het milieu. Lokale producten hebben minder transport nodig, wat betekent dat er minder CO2-uitstoot is. Daarnaast is seizoensgebonden eten ook goed voor je gezondheid. Groenten en fruit die in het seizoen zijn, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die buiten het seizoen geïmporteerd zijn.

Tip 1: Ken de seizoenen

De eerste tip is om te weten welke groenten en fruit bij welk seizoen horen. Hieronder een handige tabel.

Seizoen Groenten Fruit
Lente Asperges, spinazie, radijs Aardbeien, rabarber
Zomer Tomaten, courgette, komkommer Kersen, perziken, pruimen
Herfst Pompoen, boerenkool, paddenstoelen Appels, peren, bramen
Winter Spruitjes, pastinaak, knolselderij Sinaasappels, mandarijnen, kiwi's

Tip 2: Koop bij lokale boeren en markten

De tweede tip is om je voedsel te kopen bij lokale boeren en op markten. Zo ondersteun je de lokale economie en weet je precies waar je eten vandaan komt.

Tip 3: Plan je maaltijden

Door je maaltijden vooruit te plannen, kun je ervoor zorgen dat je maaltijden seizoensgebonden zijn. Kijk wat er in het seizoen is en baseer daar je maaltijden op.

Tip 4: Bewaar en conserveer

Soms kan het zijn dat er in een seizoen zoveel lekkere dingen zijn, dat je niet alles op tijd kunt opeten. Leer daarom hoe je voedsel kunt bewaren en conserveren. Zo kun je ook buiten het seizoen nog genieten van je favoriete producten.

Tip 5: Experimenteer en wees creatief

De laatste tip is om te experimenteren en creatief te zijn in de keuken. Probeer nieuwe recepten uit met seizoensgebonden producten en ontdek nieuwe smaken en gerechten.

Met deze tips kun je een start maken met lokaal en seizoensgebonden eten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.