5 technieken om beter naar anderen te luisteren

KKasper 20 november 2023 07:07

Luisteren is een van de meest ondergewaardeerde vaardigheden in communicatie. Het beheersen van goede luistertechnieken kan je relaties met andere mensen aanzienlijk verbeteren. In dit artikel delen we 5 technieken om beter naar anderen te luisteren.

1. Actief luisteren

Actief luisteren houdt in dat je volledig betrokken bent bij wat de andere persoon zegt. Je stelt vragen ter verduidelijking, vat samen wat je hebt gehoord en reageert op belangrijke punten. Hiermee toon je empathie en respect voor de spreker.

2. Vermijd interrupties

Laat de spreker zijn gedachten volledig uiten zonder te onderbreken. Dit toont respect en laat hen weten dat je waarde hecht aan wat ze te zeggen hebben.

3. Let op non-verbale signalen

Non-verbale communicatie kan evenveel – of soms zelfs meer – onthullen dan woorden. Let op gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en oogcontact. Dit kan helpen om de onderliggende boodschap te begrijpen.

4. Wees geduldig

Sommige mensen hebben meer tijd nodig om hun gedachten en gevoelens te formuleren. Geef ze de ruimte en tijd om zichzelf te uiten zonder druk uit te oefenen.

5. Wees open-minded

Ga een gesprek in zonder vooroordelen. Luister naar het perspectief van de andere persoon en probeer hun standpunt te begrijpen, ook al ben je het er niet mee eens.

Hier is een handige tabel met een samenvatting van deze technieken:

Techniek Beschrijving
Actief luisteren Volledig betrokken zijn bij wat de andere persoon zegt, vragen stellen voor verduidelijking, samenvatten wat je hebt gehoord en reageren op belangrijke punten.
Vermijd interrupties Laat de spreker zijn gedachten volledig uiten zonder te onderbreken.
Let op non-verbale signalen Let op gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en oogcontact om de onderliggende boodschap te begrijpen.
Wees geduldig Geef mensen de ruimte en tijd om zichzelf te uiten zonder druk uit te oefenen.
Wees open-minded Ga een gesprek in zonder vooroordelen en probeer het perspectief van de andere persoon te begrijpen.

Het verbeteren van je luistervaardigheden kan je relaties, je carrière en je zelfbeeld ten goede komen. Het is een proces dat geduld en oefening vereist, maar de voordelen zijn het absoluut waard.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.