5 manieren om met een beperkt budget gezond te eten

MMarrit 12 september 2023 16:07

Heb je soms het gevoel dat gezond eten alleen maar mogelijk is als je een dikke portemonnee hebt? Nou, dat is zeker niet het geval! Het is wel degelijk mogelijk om gezond te eten met een beperkt budget. Hier zijn vijf manieren om dat te bereiken.

1. Plan je maaltijden

Het is zoveel makkelijker om binnen je budget te blijven als je plant wat je gaat eten. Maak een weekmenu en probeer je aan dat plan te houden. En vergeet niet om ook gezonde snacks in te plannen!

2. Doe slimme boodschappen

Let op aanbiedingen en koop groot in als dat kan. Kies voor seizoensgroenten en -fruit, die zijn vaak goedkoper. En vergeet niet om je boodschappenlijstje bij je te hebben als je gaat winkelen!

3. Kook zelf

Bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak duurder dan verse ingrediënten. Bovendien zijn ze meestal minder gezond. Leer dus hoe je zelf kunt koken en bespaar geld terwijl je gezonder eet.

4. Kies voor budgetvriendelijke voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen zijn zowel goedkoop als gezond. Denk bijvoorbeeld aan linzen, bonen, havermout en eieren. Hier is een tabel met budgetvriendelijke, maar gezonde voedingsmiddelen:

Voeding Prijs per portie
Havermout €0.10
Linzen €0.20
Eieren €0.30
Bonen €0.50

5. Vermijd verspilling

Eet restjes op of vries ze in voor later. Gooi geen eten weg tenzij het echt niet meer goed is. Zo bespaar je geld en verminder je ook nog eens de verspilling van voedsel.

Met deze vijf tips kun je gezond eten zonder dat het je een fortuin kost. Het vergt misschien wat planning en discipline, maar je zult merken dat het zeker de moeite waard is. En vergeet niet: goedkoop betekent niet per se minder gezond! Er zijn genoeg budgetvriendelijke opties die je kunnen helpen om gezond te eten met een beperkt budget.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.