5 manieren om je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken

JJurre 14 december 2023 07:07

Steeds meer mensen kiezen ervoor om natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken in plaats van de traditionele chemische producten. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ze kunnen ook zachter zijn voor je huid en ademhalingsstelsel. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan de commerciële varianten. Het beste van alles is dat je ze zelf kunt maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt!

Manier 1: Allesreiniger met azijn

De eerste van de zelfgemaakte schoonmaakmiddelen die we gaan bespreken is een allesreiniger op basis van azijn. Azijn is een geweldig ingrediënt om te gebruiken in schoonmaakmiddelen, omwille van zijn desinfecterende eigenschappen.

Hier is een eenvoudig recept:

 • 1 deel witte azijn
 • 1 deel water
 • Optioneel: een paar druppels essentiële olie voor geur

Meng de ingrediënten in een spuitfles, schud goed, en je zelfgemaakte allesreiniger is klaar voor gebruik!

Manier 2: Baking soda voor schrobbende werking

De tweede manier om zelf schoonmaakmiddelen te maken, is door baking soda te gebruiken. Baking soda is een mild schuurmiddel, perfect voor het schrobben van hardnekkige vlekken.

Probeer dit recept eens:

 • 1 kopje baking soda
 • 1/4 kopje water
 • Optioneel: een paar druppels essentiële olie

Meng de baking soda en water tot je een pasta hebt. Gebruik je zelfgemaakte schuurmiddel met een spons of doek om vlekken en vuil weg te schrobben.

Manier 3: Citrusvruchten voor een frisse geur

Citrusvruchten zijn niet alleen geweldig voor het toevoegen van een frisse geur aan je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, maar de zuren in de vruchten helpen ook bij het verwijderen van vuil en vet.

Een eenvoudig recept is om de schillen van citrusvruchten te laten weken in witte azijn. De azijn neemt de geur van de schillen op en je krijgt een heerlijk ruikende allesreiniger. Voeg gewoon de schillen van citrusvruchten (zoals sinaasappels of citroenen) toe aan een pot met witte azijn en laat het een paar weken staan. Zeef de vloeistof en gebruik het als een allesreiniger.

Manier 4: Olijfolie voor houten oppervlakken

Olijfolie is niet alleen goed voor in de keuken, maar ook voor het schoonmaken en polijsten van houten oppervlakken. Het voedt het hout en geeft het een mooie glans.

Probeer dit recept eens:

 • 1 deel olijfolie
 • 1 deel witte azijn

Meng de ingrediënten en gebruik een zachte doek om het mengsel op houten oppervlakken aan te brengen. Wrijf het in het hout voor een mooie, glanzende afwerking.

Manier 5: Zeepvlokken voor de was

De laatste van onze manieren om natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken is door gebruik te maken van zeepvlokken. Zeepvlokken, gemaakt van pure zeep, zijn geweldig voor het maken van je eigen wasmiddel.

Hier is een eenvoudig recept:

 • 1 kopje zeepvlokken
 • 1/2 kopje washing soda
 • 1/2 kopje borax

Meng alle ingrediënten en bewaar het in een luchtdichte container. Gebruik 1-2 eetlepels per wasbeurt.

Zoals je ziet zijn er vele manieren om je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken. Het is niet alleen beter voor het milieu en je gezondheid, maar het kan ook helpen om geld te besparen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.