4 technieken om een betere lezer te worden

KKasper 2 september 2023 07:02

Wil je meer uit je leeservaring halen? Of je nu voor je plezier leest, of om nieuwe dingen te leren, het is altijd nuttig om je leesvaardigheden te verbeteren. In dit artikel delen we vier technieken die je kunnen helpen een betere lezer te worden.

1. Techniek: Snellezen

De eerste techniek is snellezen. Dit is een verzamelnaam voor verschillende methoden om sneller te lezen, zonder dat dit ten koste gaat van het begrip van de tekst. Een veelgebruikte methode bij snellezen is het verminderen van 'regressie', het steeds weer opnieuw lezen van dezelfde stukken tekst.

2. Techniek: Diep lezen

Diep lezen, ook wel 'close reading' genoemd, is een techniek waarbij je je volledig richt op de tekst die je leest. Je probeert echt te begrijpen wat de schrijver wil zeggen, en let daarbij op de structuur van de tekst, de woordkeuze, de toon, enzovoort. Hierdoor kan je een dieper begrip van de tekst krijgen.

3. Techniek: Reflectief lezen

Reflectief lezen is het actief nadenken over wat je leest. Het gaat verder dan alleen de woorden op de pagina begrijpen. Je probeert ook verbanden te leggen met andere dingen die je weet, en je stelt jezelf vragen over de tekst. Reflectief lezen kan je helpen om meer uit je leeservaring te halen.

4. Techniek: Schematisch lezen

Bij schematisch lezen maak je een visueel schema van de tekst die je leest. Dat kan een mindmap zijn, een stroomschema, een tabel, enzovoort. Het doel van deze techniek is om de structuur van de tekst beter te begrijpen en te onthouden.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de vier technieken en hun voordelen.

Techniek Voordelen
Snellezen Sneller lezen zonder begrip te verliezen
Diep lezen Dieper begrip van de tekst
Reflectief lezen Actief nadenken en verbanden leggen
Schematisch lezen Structuur van de tekst beter begrijpen en onthouden

Met deze technieken kan je je leesvaardigheden verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.