4 stappen voor het maken van je eigen natuurlijke tandpasta

MMarrit 28 november 2023 07:07

Wil je graag zelf aan de slag gaan om je eigen natuurlijke tandpasta te maken? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze handleiding leggen we uit hoe je in slechts vier stappen je eigen tandpasta maakt. Zelf tandpasta maken is niet alleen leuk om te doen, maar ook gezonder. De meeste reguliere tandpasta's bevatten namelijk fluoride en andere chemicaliën die je liever niet in je mond stopt. Daarnaast is zelf tandpasta maken ook beter voor het milieu, want je reduceert hiermee plastic afval.

Stap 1: Verzamel de ingrediënten

Voordat we beginnen met het maken van de tandpasta, is het belangrijk om eerst de nodige ingrediënten te verzamelen. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel baking soda (niet te verwarren met bakpoeder)
  • 2 druppels essentiële pepermuntolie
  • 1 theelepel xylitol (optioneel)

Stap 2: Meng de ingrediënten

Nu we de ingrediënten hebben verzameld, kunnen we beginnen met het maken van de tandpasta. Meng in een kom de kokosolie en baking soda tot een gladde pasta. Voeg daarna de pepermuntolie en de xylitol toe en meng het geheel nog een keer goed door elkaar.

Stap 3: Doe de tandpasta in een potje

Zodra je een mooi glad mengsel hebt, kun je de tandpasta in een potje doen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een glazen potje, want dat is gemakkelijk te reinigen en beter voor het milieu dan plastic.

Stap 4: Test de tandpasta

De laatste stap is natuurlijk het testen van de tandpasta. Doe een beetje tandpasta op je tandenborstel en poets je tanden zoals je normaal ook zou doen. Merk je dat de tandpasta te dik of juist te dun is? Dan kun je de volgende keer de hoeveelheid kokosolie of baking soda aanpassen.

En voilà, je hebt je eigen natuurlijke tandpasta gemaakt! Het is een eenvoudig proces en het geeft je de controle over wat er in je tandpasta zit. Bovendien is het een leuke activiteit om bijvoorbeeld met je kinderen te doen. Ze zullen het geweldig vinden om hun eigen tandpasta te maken en te gebruiken!

Tips voor het maken van je eigen tandpasta

Naast de basis stappen zijn er nog een aantal tips die we je willen geven voor het maken van je eigen natuurlijke tandpasta. Hier zijn ze:

  • Experimenteer met verschillende smaken. Als je niet van pepermunt houdt, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor sinaasappel, lavendel of eucalyptusolie.
  • Als je gevoelige tanden hebt, kun je de hoeveelheid baking soda verminderen.
  • Bewaar de tandpasta op een koele plek om te voorkomen dat de kokosolie smelt.
  • Maak kleine hoeveelheden tegelijk. Zelfgemaakte tandpasta bevat geen conserveringsmiddelen, dus het is niet zo lang houdbaar als commerciële tandpasta.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.