4 stappen om je eigen natuurlijke parfum te maken

JJurre 8 oktober 2023 07:11

Heb je je ooit afgevraagd hoe je je eigen natuurlijke parfum kunt maken? Het is eigenlijk eenvoudiger dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar ingrediënten en een beetje creativiteit. In deze gids gaan we door de vier stappen om je eigen natuurlijke parfum te maken.

Stap 1: Kies je geurnoten

Het maken van een parfum begint altijd met het kiezen van de juiste geurnoten. Deze kunnen worden onderverdeeld in topnoten, middennoten en basisnoten.

 • Topnoten: Dit zijn de geuren die je als eerste ruikt en ze verdampen snel. Voorbeelden van topnoten zijn citrusgeuren zoals citroen en sinaasappel.
 • Middennoten: Dit zijn de geuren die je opmerkt als de topnoten beginnen te vervagen. Ze zijn vaak bloemig of fruitig, zoals jasmijn of appel.
 • Basisnoten: Dit zijn de geuren die het langst blijven hangen. Ze geven diepte aan je parfum en zijn vaak houtachtig of muskusachtig, zoals sandelhout of vanille.

Stap 2: Verzamel je ingrediënten

Je hebt een paar basis ingrediënten nodig om je parfum te maken. Dit zijn onder andere:

 • Etherische oliën: Dit zijn de geuren die je in je parfum gaat gebruiken. Je kunt ze kopen bij de natuurvoedingswinkel of online.
 • Draagolie: Dit is de olie die de etherische oliën verdunt zodat ze veilig op je huid kunnen worden aangebracht. Jojoba- of amandelolie zijn goede keuzes.
 • Alcohol: Dit helpt om de geuren te mengen en laat je parfum langer meegaan. Je kunt wodka of iets dergelijks gebruiken.
 • Gedistilleerd water: Dit helpt om je parfum te verdunnen.

Stap 3: Meng je ingrediënten

Dit is waar de magie gebeurt! Volg deze stappen om je parfum te maken:

 1. Begin met het toevoegen van je etherische oliën aan je fles. Je wilt beginnen met je basisnoten, vervolgens je middennoten toevoegen en eindigen met je topnoten.
 2. Voeg je draagolie toe aan de fles. Dit zou ongeveer de helft van je fles moeten zijn.
 3. Voeg daarna je alcohol toe. Dit moet ongeveer een kwart van je fles zijn.
 4. Vul de rest van je fles met gedistilleerd water.
 5. Schud je fles goed om alle ingrediënten te mengen.

Stap 4: Laat je parfum rusten

Het laatste deel van het proces is het laten rusten van je parfum. Dit geeft de geuren de tijd om zich met elkaar te vermengen en zich volledig te ontwikkelen. Je moet je parfum ongeveer een week laten rusten voordat je het gebruikt.

Het maken van je eigen natuurlijke parfum is een leuke en bevredigende ervaring. Het stelt je in staat om een geur te creëren die uniek is voor jou en je kunt de ingrediënten controleren die je op je huid aanbrengt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.