4 manieren om energie-efficiënt te koken

JJurre 3 september 2023 11:46

Vraag je je af hoe je energie kunt besparen tijdens het koken? Goed nieuws, je bent op de juiste plek beland! In dit artikel behandelen we 4 manieren om energie-efficiënt te koken. Dus, pak je schort en laten we beginnen!

1. Gebruik het juiste kookgerei

Het kiezen van het juiste kookgerei is een van de makkelijkste manieren om energie te besparen in de keuken. Een goede tip is om pannen te gebruiken die dezelfde grootte hebben als de warmtebron. Hiermee voorkom je dat warmte onnodig verloren gaat. Daarnaast kunnen pannen met een dikke bodem meer warmte vasthouden, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om je eten te bereiden.

2. Maak gebruik van restwarmte

Wist je dat je gebruik kunt maken van de restwarmte van je kookplaat of oven om energie te besparen? Zet de warmtebron uit voordat je gerecht helemaal klaar is. De restwarmte die nog in de kookplaat of oven zit, is vaak genoeg om het koken af te maken.

3. Kook met de deksel op de pan

Koken met de deksel op de pan kan een hoop energie besparen. Het deksel houdt de warmte in de pan, waardoor je gerecht sneller klaar is. Bijkomend voordeel is dat je eten vaak ook nog eens beter smaakt omdat de smaken beter behouden blijven!

4. Kies voor energiezuinige kooktechnieken

Er zijn verschillende kooktechnieken die minder energie verbruiken dan anderen. Hieronder hebben we een tabel gemaakt met enkele voorbeelden.

Kooktechniek Energieverbruik
Bakken in de oven Hoog
Koken op het gasfornuis Gemiddeld
Koken met een snelkookpan Laag
Stomen Laag

Het implementeren van deze manieren om energie-efficiënt te koken kan een groot verschil maken voor zowel je energierekening als het milieu. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.