3 technieken voor het maken van je eigen keramiek thuis

MMarrit 7 september 2023 15:23

Het maken van je eigen keramiek thuis is niet alleen een fijne creatieve uitlaatklep, maar ook een fantastische manier om persoonlijke, op maat gemaakte items voor je huis te creëren. Of je nu een absolute beginner bent of ervaring hebt met het werken met klei, er zijn verschillende technieken die je kunt proberen om je eigen unieke keramiek te maken. Hier zijn drie technieken die je kunt proberen.

Techniek 1: Handvormen

Handvormen is een van de oudste en eenvoudigste technieken voor het maken van keramiek. Het vereist minimale gereedschappen en is een geweldige manier om te beginnen met keramiek.

Zo doe je het:

 1. Begin met een stuk klei. Rol het uit tot een bal en druk het plat.
 2. Vorm de klei met je handen in de gewenste vorm. Dit kan een eenvoudige kom of vaas zijn, of iets ingewikkelder zoals een beeldje.
 3. Laat de klei drogen en hard worden. Dit kan enkele uren tot dagen duren, afhankelijk van de grootte en dikte van het stuk.
 4. Zodra de klei droog is, kun je het stuk schilderen of glazuren en vervolgens bakken in een oven om het af te ronden.

Techniek 2: Draaien op de pottenbakkersschijf

Draaien op de pottenbakkersschijf is een andere populaire techniek. Het vereist wel meer oefening en vaardigheid dan handvormen, maar het resultaat kan zeer bevredigend zijn.

Hier is een eenvoudige gids om te beginnen:

 1. Begin met een stuk klei op de draaischijf. Het moet in het midden zijn en stevig vastzitten.
 2. Zet de draaischijf aan en houd je handen op de klei terwijl deze draait. Door de druk en de beweging van de draaischijf vormt de klei zich in een cilindervorm.
 3. Gebruik je duimen en vingers om de klei te vormen in de gewenste vorm.
 4. Laat de klei drogen en hard worden, schilder of glazuur het stuk en bak het in een oven.

Techniek 3: Gieten in een mal

Gieten in een mal is een handige techniek als je meerdere identieke stukken wilt maken. Je kunt voorgevormde mallen kopen of je eigen mallen maken.

Hier zijn de stappen om deze techniek te proberen:

 1. Bereid eerst je mal voor. Dit kan een gekochte mal zijn of een zelfgemaakte mal. Als je je eigen mal maakt, vergeet dan niet om een lossingsmiddel te gebruiken zodat de klei gemakkelijk uit de mal komt.
 2. Volg de instructies van je klei voor het mengen met water. Giet de klei vervolgens in de mal.
 3. Laat de klei drogen en hard worden. Haal het vervolgens voorzichtig uit de mal.
 4. Schilder of glazuur het stuk en bak het in een oven om het af te ronden.

Er zijn veel verschillende technieken om te proberen als het gaat om het maken van keramiek thuis. Met de juiste materialen, wat oefening en een beetje geduld, kun je je eigen unieke keramiekstukken maken. Dus waarom probeer je het niet eens uit?

Meer artikelen