3 technieken voor het kweken van bonsaibomen

MMarrit 24 augustus 2023 14:03

Het kweken van bonsaibomen is een ware kunst. Het vraagt geduld, zorg en aandacht. Hieronder bespreken we drie kern technieken die je zullen helpen om succesvol bonsai te kweken.

Techniek 1: Planten van Bonsai

Het kweken van een bonsai begint bij het planten. Je kunt hiervoor zaden, stekken of kleine bomen gebruiken. Hier zijn enkele stappen:

  • Kies de juiste boomsoort: Niet alle bomen zijn geschikt voor bonsai. Kies voor een soort die van nature klein blijft en een dikke stam heeft. Enkele populaire keuzes zijn de Japanse esdoorn, Chinese iep en jeneverbes.
  • Bereid de grond voor: Bonsai heeft een speciale grondsoort nodig. Deze moet goed water doorlaten maar ook voedingsstoffen vasthouden. Je kunt kant-en-klare bonsaigrond kopen of zelf mengen met akadama, organisch materiaal en grind.
  • Plant de boom: Plant de boom in het midden van de pot en bedek de wortels met grond. Druk de grond goed aan en geef water.

Techniek 2: Verzorging van Bonsai

Na het planten is de juiste verzorging belangrijk. Hierbij komt meer kijken dan alleen water geven en bemesten.

  • Water geven: Bonsaibomen hebben regelmatig water nodig. Hoe vaak hangt af van de grootte van de boom en de pot, de temperatuur en het soort boom. Een algemene regel is om te water geven als de bovenste laag grond droog aanvoelt.
  • Bemesten: Bonsaibomen hebben voeding nodig om te groeien. Gebruik een speciale bonsaimeststof en volg de instructies op de verpakking.
  • Snoeien: Om de grootte en vorm van de bonsai te behouden, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Hierbij worden niet alleen de takken, maar ook de wortels gesnoeid.

Techniek 3: Vormgeven van Bonsai

Het vormgeven van bonsai is misschien wel de belangrijkste techniek. Hierbij gebruik je draad om de groei van de boom te sturen. Dit proces vereist geduld en precisie. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik de juiste draad: Aluminiumdraad is het meest geschikt voor beginners. Het is gemakkelijk te buigen en te verwijderen.
  • Wikkel de draad: Begin bij de basis van de boom en wikkel de draad spiraalsgewijs om de takken. Zorg ervoor dat de draad strak genoeg is om de tak te ondersteunen, maar niet zo strak dat hij in de bast snijdt.
  • Bepaal de vorm: Buig de takken voorzichtig in de gewenste vorm. Let op dat je ze niet breekt.

Het kweken van bonsai is een prachtige hobby die veel voldoening kan geven. Met deze technieken heb je een goede basis om te beginnen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.