3 technieken om je eigen compost thuis te maken

KKasper 5 september 2023 15:17

Compost maken is een geweldige manier om milieu bewust te zijn en je tuin te voeden met natuurlijke voedingsstoffen. In dit artikel leer je drie eenvoudige technieken om zelf compost te maken.

Techniek 1: De eenvoudige hoop

Dit is de meest eenvoudige manier om compost te maken. Je hoeft alleen maar het juiste soort afval in een hoop te verzamelen in je tuin en de natuur de rest te laten doen.

Stap voor stap

 1. Kies een locatie in je tuin die gemakkelijk toegankelijk is, maar niet te dicht bij je huis staat om geurproblemen te voorkomen.
 2. Begin met het verzamelen van groen tuinafval zoals grasresten, plantenresten en fruit- en groenteafval uit je keuken.
 3. Voeg er bruin tuinafval aan toe zoals takken, bladeren en stro. De ideale verhouding is ongeveer 50% groen afval en 50% bruin afval.
 4. Draai de hoop om de paar weken om om ervoor te zorgen dat alle materialen goed gemengd zijn.

Techniek 2: De compostbak of -vat

Een compostbak of -vat is een meer georganiseerde methode om compost te maken en is ideaal voor mensen met een kleine tuin of die in een stedelijke omgeving wonen.

Stap voor stap

 1. Kies voor een bak die is gemaakt van een materiaal dat niet gemakkelijk afbreekt, zoals hout of plastic.
 2. Plaats de bak op een plek die gemakkelijk toegankelijk is, maar ook enigszins beschut is tegen de elementen.
 3. Volg dezelfde stappen als bij de composthoop, maar voeg de materialen toe aan de bak in plaats van aan een hoop.
 4. Draai het materiaal in de bak regelmatig om met een vork of schep om ervoor te zorgen dat het goed wordt gemengd en gecomposteerd.

Techniek 3: De wormenbak

Een wormenbak, ook wel wormencompostering genoemd, is een geweldige manier om compost te maken met behulp van wormen.

Stap voor stap

 1. Koop een speciale wormenbak of maak er zelf een.
 2. Voeg compostwormen toe - je kunt deze online of bij een tuincentrum kopen.
 3. Voeg je groen- en bruinafval toe. De wormen zullen dit afval eten en verteren, waardoor waardevolle compost ontstaat.
 4. Zorg ervoor dat de wormenbak op een donkere en warme plaats staat, omdat wormen niet van licht houden en beter functioneren bij warmere temperaturen.
Techniek Voor wie? Voordelen Nadelen
De eenvoudige hoop Voor wie een grote tuin heeft Geen speciale apparatuur nodig, natuurlijk proces Kan lang duren, kan stinken
De compostbak/-vat Voor wie een kleinere tuin heeft Sneller proces, meer controle over het proces, minder geur Speciale apparatuur nodig
De wormenbak Voor iedereen Zeer efficiënt, produceert wormencompost van hoge kwaliteit Verzorging wormen nodig

Nu je deze drie technieken kent, is het tijd om te beginnen met compost maken. Onthoud, het belangrijkste bij compost maken is geduld. Het kan een paar weken tot een paar maanden duren voordat je compost klaar is om in je tuin te gebruiken. Maar als het eenmaal klaar is, zul je de vruchten plukken van je harde werk met een gezondere en productievere tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.